Relatietherapie

Als mens worden we gedreven door de behoefte aan liefde. We willen beminnen en bemind worden. Echter in geen enkel ander gebied kunnen we zo gewond raken als in het gebied van de liefde.

In relaties kom je niet alleen de ander, maar ook jezelf tegen. In contact met je partner ontdek je jouw patronen en overtuigingen. Patronen die je hebt ontwikkeld om jezelf te beschermen tegen pijn en je kwetsbaar voelen. Deze (controle)patronen maken dat je echt contact uit de weg gaat. Je houdt je gevoelens onder controle en er ontstaat afstand.

In onze maatschappij hebben we het allebei vaak druk met ons werk, een studie, de kinderen, vrienden en familie. Ieder gaat steeds meer zijn of haar eigen gang. Onbewust ga je dingen voor elkaar invullen. Wanneer je je inhoudt of terughoudt, zet je de energie vast en zal het niet meer stromen in de je relatie.

Door weer echt contact te maken met je partner kan je weer gaan voelen wat er in je leeft en van daaruit de verbinding met je partner opnieuw leren maken. Je zo veilig voelen bij je partner dat je gedachten en gevoelens met elkaar wilt delen zonder elkaar te overtuigen. Dat je je kan overgeven aan je partner en je partner kan toelaten. Dat zowel pijn als vreugde aangeraakt mogen worden. Dat je kwetsbaarheid en je kracht gezien en gevoeld mag worden.

Tijdens het traject ga je ontdekken wat jouw (controle)patronen zijn in relatie met je partner. Waar zit de vreugde, liefde in jullie relatie en waar de pijn, frustratie. Welke behoeften zijn niet vervuld en ontmoet je telkens weer in je relatie? Het fundamentele conflict tussen onze behoefte aan intimiteit enerzijds en de behoefte aan vrijheid anderzijds zorgt voor het spel van achtervolgen en weglopen, van aantrekken en afstoten. Het houdt ons gevangen in afhankelijkheidsrelaties.